Hoe meer ik de mensen leer kennen, hoe meer ik van mijn hond houd - Michel Eyquem de Montaigne

Grote hondenrassen

Flatcoated Retriever

FlatcoatedRetrieverKarakter

De Flatcoated Retriever is een vrolijke actieve hond vol zelfvertrouwen en vriendelijk. De Flatcoated Retriever is eigenlijk een uitstekende jachthond maar ook een fantastische gezinshond. Een jagende retriever heeft een geweldige “will-to-please” hebben, wat wil zeggen dat hij graag iets leert van de baas en gericht is op samenwerking. Hij moet ook heel sociaal zijn t.o.v. mensen en andere honden. Het is een hond die in huis zonder problemen kalm kan leren zijn.  De Flatcoated Retriever heeft een vrolijke, opgewekte aard en levendigheid geeft hem echt een positieve uitstraling. Klik op de volgende link als je op zoek bent naar een Flatcoated Retriever.  Daar vind je een overzichtje met de verschillende hobbyfokkers in uw regio!

Beweging

De Flatcoated Retriever heeft veel beweging nodig. Het is eigenlijk een jachthond.  Hij leeft zich graag uit buitenshuis, op lange wandelingen en in diverse hondensporten. Dit hoeft niet enkel apporteerwerk te zijn, het kan ook agility, gehoorzaamheid. De Flatcoated Retriever neemt graag het initiatief en is snel afgeleid. Hij leert vlug, maar als er in de training niet voldoende afwisseling zit, is hij het meestal al snel beu. Flatcoated Retriever puppies hebben dan ook veel individuele aandacht nodig om hun kwaliteiten te kunnen ontplooien. Een Flatcoated Retriever heeft ook een enorm doorzettingsvermogen in alles wat hij onderneemt; dat kan dus zowel een apport ophalen zijn, als bedelen aan tafel. Zijn vrolijkheid gaat samen met veel beweeglijkheid en hij is tot op hoge leeftijd actief. De Flatcoated Retriever is een goed zwemmer. En is altijd wel te vinden voor een duik in het frisse water. Het niet te fijne haar met de dichte ondervacht zorgt ervoor dat de flatcoat niet tot op de huid nat wordt. Even schudden en hij is weer zo goed als droog.

Verzorging

De vacht van een Flatcoated Retriever vereist weinig onderhoud.  Afhankelijk van waar en bij welk weer u met uw Flatcoat hebt gewandeld, kan het nodig zijn hem grondig te kammen om vuil, klitten en doornen uit zijn vacht te verwijderen. 

Opvoeding

De Flatcoat Retriever  heeft een consequente opvoeding nodig.  De opvoeding tussen de achtste en zestiende levensweek legt bij een Retriever de basis voor de rest van zijn leven. Een hond die gedurende zijn eerste levensjaar geen leiding krijgt, gaat zichzelf bezighouden en wordt een ergernis voor zijn omgeving. Flatcoats hebben veel behoefte aan genegenheid en willen daarom niet graag gedurende vele uren alleen gelaten worden. Bij gebrek aan een consequente opvoeding en voldoende aandacht is de kans op vernielzucht en luidruchtig janken aanwezig. De Flatcoat is een prettige gezinshond voor mensen die er niet voor schromen hem zijn dagelijkse portie beweging te geven in (slecht) weer en wind. Zijn slanke bouw betekent ook snelheid en behalve een "blokje om" heeft hij recht op minimaal een fikse wandeling van één à anderhalf uur per dag  (weer of geen weer) bij voorkeur onaangelijnd om hem zowel lichamelijk als geestelijk in een zo goed mogelijke conditie te houden.