De hond is het waakzaamste dier, en toch slaapt het de hele dag - G. C. Lichtenberg

Grote hondenrassen

Afghaanse Windhond

Karakter

AfghaanseWindhondDe Afghaanse Windhond werd vroeger gebruikt voor de jacht op gazelles en gemzen en moesten de strijd aangaan roofdieren zoals onder andere wolven. De kracht van deze hond schuilt in zijn uithoudingsvermogen. De Afghaan heeft een swingende manier van lopen en lang haar. Afghaanse Windhonden zijn meestal zandgeel, maar alle kleuren zijn toegelaten, van sneeuwwit tot pikzwart. De Afghaanse Windhond is enorm gegroeid in populariteit, ze kunnen afstandelijk zijn tegen over vreemden, maar hebben een elegante verschijning en zijn voor de baas zeer toegewijd.
Met kinderen zullen ze prima kunnen samenleven op voorwaarde dat de kinderen hem in zijn waarde laten. Daarom past deze hond best in een gezin met iets grotere kinderen.  Een reeds aanwezige kat in huis zal de Afghaanse Windhond wel accepteren wat niet wegneemt dat ze deze kat wel zullen achtervolgen als ze snel weg rent.  Dat is zit hen nu eenmaal in het bloed.  Klik op de volgende link wanneer je op zoek bent naar een Afghaanse Windhond.  Daar vind je een overzicht voor een hobbyfokker uit uw regio.  

Beweging

Het is van groot belang dat de Afghaanse Windhond veel beweging krijgt en niet als decoratieobject wordt gehouden, Hij moet zich kunnen uitleven, wat het best lukt tijdens windhondentrainingen of door mee te hollen met de fiets. De Afghaanse Windhond moet zeker de regelmatige dagelijkse wandelingen hebben.  Vers water moet altijd beschikbaar zijn omdat dit ras een lange vacht heeft, wat er toe kan leiden dat hij te warm wordt. Elke dag dertig minuten lopen wordt aanbevolen.

Opvoeding

De Afghaanse Windhond is geen hond voor beginners.  Het is een gevoelige hond, daarom moet dit ras rustig worden opgeleid, maar wel consequent. Ze hebben een strakke maar zachte hand nodig.  Dit ras is zeer loyaal, maar zoals net al gezegd kunnen ze terughoudend zijn in de buurt vreemden. Socialisatie is een must voor dit ras. Als ze niet de juiste training en socialisatie krijgen, kan dit ras destructief en ongehoorzaam worden. Gehoorzaamheid cursussen worden daarom ten zeerste aanbevolen.

Verzorging

De Afghaanse Windhond heeft een dikke en zijdeachtige vacht met een zeer fijne structuur. Voor het verzorgen van de vacht moet je twee dagen per week een vol uur of meer uittrekken. De beste manier is om de vacht plukje voor plukje tot op de huid uit te kammen, zodat er geen klitten blijven zitten, maar wees voorzichtig dat je de haren niet afbreek. Houd de gehoorgang goed schoon. De Afghaanse Windhond moet eens in de twee maanden in bad. Gebruik hierbij een goede hondenshampoo die de huid niet uitdroogt. Begin niet aan een Afghaan als je geen tijd of zin heb de vacht nauwgezet te verzorgen