Als je hond denkt dat jij de belangrijkste persoon ter wereld bent, hoef je geen andere opinie meer te raadplegen - Luc Delafortrie

Puppies

Zindelijkheidstraining

zindelijkheistrainingEen jonge pup in vaak nog niet zindelijk wanneer je hem in huis haalt.  Het is één van de eerste taken als eigenaar om de pup te leren waar hij zijn behoefte wel en niet mag doen.
Hier volgen enkele interessante tips die u kunnen helpen bij de zindelijkheidstraining van uw pup.

 

Leer zijn lichaamstaal lezen
Het is moeilijk te zien wanneer een pup nu echt moet gaan in het begin.  Vaak worden ze wat ongeduldig, gaan snuffelen en rondjes draaien, beginnen te jammeren en gaan hurken. Als u deze signalen herkent, neem de pup dan op en breng hem naar de plaats waar hij zijn behoefte mag doen. Het kan zijn dat de hond nu niet direct meer wil gaan verder doen.  Wees geduldig en beloon hem uitbundig als hij dan toch zijn behoefte doet.

Laat hem voldoende vaak uit
Maak een vast schema voor uw pup. Elke keer na het eten, slapen, spelen en op vaste uren laat u de pup uit, ook al merkt u niet dat hij echt zijn behoefte moet doen. Zeker een pup maakt vele keren per dag stoelgang en een plasje.

Kies een vaste plek
Zo wordt het sneller duidelijk voor de hond waar hij kan en mag zijn behoefte doen. Ze maken snel de link tussen gras onder de pootjes = plasje doen. Je kan ook een deel van je tuin gaan afzetten en bedekken met zand of steentjes, of als u in een appartement woont de hond te leren van in de straatgoot te gaan plassen.

Geef een commando aan het plasje
Elke keer als je pup aanstalten maakt om op een juiste plek te gaan plassen/zijn behoefte te gaan doen zegt u steeds hetzelfde woord: “Plasje doen”, “pipi”,… eender wat. Als u dit steeds herhaalt wanneer hij dit doet zal hij ook sneller door hebben wat u van hem verlangt.

Beloon het goede, negeer het foute
Zoals al eerder gezegd is het heel belangrijk van de pup goed te belonen als hij zijn plasje op de juiste plaats maakt. Geef hem een snoepje, beloon met de stem, speel er mee, een aai over hun kopje,ga daarna wandelen.. Zo wordt het fijn om een plasje te doen op de juiste plaats! Als de pup het een keertje doet op een plek waar het niet mag, zoals in huis, negeer dit dan. Een pup moet nog leren van zijn plasje op te houden tot buiten. Duw uw pup nooit met zijn snuit in zijn behoefte. Dit maakt hem alleen bang.

Zindelijkheidstraining ‘s nachts ‘s
Nachts is het moeilijker om uw hond in de gaten te houden. Je kan dan gebruik maken van een bench. Zo heeft de hond zijn eigen nest en zal normaal gezien proberen zijn ‘nest’ niet te bevuilen. Als uw pup ’s nachts begint te janken laat u hem best uit. Het is normaal dat uw pup nog niet een hele nacht lang zijn plas en behoefte kan ophouden. Net zoals bij baby’s zal u een paar keer moeten opstaan in het begin. Probeer stilaan de tijd tussen de plasjes op te bouwen tot de pup volledig kan doorslapen zonder op te staan.


asielgenk1.jpgBassetHound.jpgbeagle.jpgBernerSennen.jpgBobtail.jpgBorderCollie.jpgSint-Bernard.jpgteckel.jpgTibetaanseTerrier.jpgVolwassenHond.jpgVolwassenHond1.jpgWeimaraner.jpg