Je kan iets ontzettend doms zeggen tegen een hond en toch zal hij u bekijken met een blik die zegt: "God allemachtig. Daar zou ik nooit aan gedacht hebben - Sean Connery

Angst en stress

Behandelingen van angst en stress

angstenstressAngst en stress bij honden komt frequent voor. Honden kunnen zich door harde geluiden en vreemde geuren, die door mensen als normaal ervaren worden, ernstig bedreigd voelen. Dan gaan ze onder de bank kruipen, op de kast springen, in de gordijnen hangen, door het raam proberen te springen, niet naar buiten durven of juist in paniek wegrennen als het dier eenmaal buiten is. De paniek kan zeer groot zijn en is zeker geen aanstellerij. Als uw hond steun zoekt bij u, probeer hem dan gerust te stellen.

Angst afleren

Uw kan uw hond van zijn angst en stress afhelpen met behulp van gedragstraining. Dit is niet eenvoudig en het kost tijd. Het is belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen.

Gedragstraining

Om uw hond te laten wennen aan de geluiden waar hij bang voor is, kunt u beginnen met een gedragstraining met een CD met vuurwerkgeluiden bijvoorbeeld. Deze dient u in het begin heel zacht af te spelen (zodat de hond er niet van schrikt) terwijl u met het dier speelt of iets lekkers aanbiedt. Naarmate de training vordert, voert u het volume op, waarbij u altijd onder het niveau moet blijven waarbij uw dier angst gaat vertonen! Het duurt een aantal weken tot maanden voor de hond zover is dat hij van volle geluidssterkte niet meer opkijkt.

Medicatie

Voor een onmiddellijke oplossing is er medicatie die de hond slaperig maakt en minder gevoelig voor geluidsprikkels, zoals bijvoorbeeld Diazepam en Alprazolam. Deze zijn uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift van een dierenarts. Deze middelen zijn echter geen oplossing voor de langere termijn en daarom niet geschikt voor honden die angstig zijn voor verkeersgeluiden of harde muziek. Vraag raad aan uw dierenarts indien je voor deze tijdelijke oplossing wilt kiezen.