Je kunt voor geld een heel mooie hond kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart - Josh Billings

Aanrijding

Aangereden honden moeten, ook al lijkt het mee te vallen, direct door de dierenarts nagekeken worden. Sommige verwondingen kunnen pas in een later stadium  goed zichtbaar worden.

 

 

Tips bij een aanrijding

 • Blijf zelf kalm en laat iemand direct de dierenambulance bellen
 • Let op uw eigen veiligheid, zelfs de betrouwbaarste hond kan onverwachts bijten bij pijn of de schrik.
 • Probeert u de hond niet  te verplaatsen indien mogelijk, dit kan tot ernstiger trauma leiden.
 • Controleer de hartslag, de ademhaling en op grote bloedingen. Als je deze kan verhelpen voor vervoer naar de dierenarts kan het levensreddend zijn.
 • Bij een hartstilstand
  Leg het dier op de zij en druk met beide handen op de borstkas met de handpalmen op de borst. Druk de borst in gedurende 1 seconde en laat dan los. Herhaal dit 30x per minuut gedurende 2 minuten. Controleer de hartslag.
 • Bij een ademstilstand
  Zorg er eerst voor dat de tong uit de bek getrokken is. Indien de ademhaling dan nog niet op gang is gekomen kunstmatig beademen. Dit doet u door de kop in gestrekte positie te leggen, de bek te sluiten en de lippen goed over de onderlippen te vouwen. Dan kunt u door de neus beademen (denk aan uw veiligheid!). 3 seconden lucht inblazen en 2 seconden uit laten ademen.
 • Bij grote bloedingen 
  Deze kunt u stelpen door stevig te drukken met een stuk schone stof . Indien dat onvoldoende is, kunt u ook proberen de bloeding te stelpen door druk uit te oefenen op de drukpunten in de straartbasis, de liezen, de oksels en de hals. Soms kan het handig zijn een drukverband aan te brengen.
 • Blijf zelf rustig en enk aan uw eigen veiligheid !

Wat te doen met aangereden dieren

Vind je een aangereden hond langs de weg doe je er best aan om hiervoor de politie op te bellen. Is de hond gechipt kan de eigenaar teruggevonden worden aan de hand van deze chip. Is het een zwerfhond zal de politie meestal beroep doen op een asiel om verdere stappen te ondernemen. Denk er aan als je op eigen initiatief met het gewonde dier naar de dierenarts of dierenkliniek gaat, jijzelf meestal zult moeten opdraaien voor de kosten.