Voor zijn hond is iedere man een Napoleon; vandaar dat honden altijd zo populair zijn geweest. - Aldous Huxley

Bescherm uw hond tegen de winter

Wintertips

leftIn de winter beschermt de vacht van honden hen deels tegen de kou, maar is niet bestand tegen extreme temperaturen of koude over een lange tijd. Ook huisdieren lopen dus risico op onderkoeling. Dit wordt erger als de vacht nat is, dus bij regenweer of sneeuw kunnen de dieren zich minder lang warm houden. 

 

  • Geef je hond de mogelijkheid om binnen te komen, al is het in de kelder of een bijkeuken.
  • Probeer te vermijden dat ze een hele dag buiten zitten, zeker als er geen droge en liefst warme schuilplaats is voorzien.
  • Reken niet op hun vacht om hen warm te houden, voorzie minstens dozen en dekens, water en eventueel eten.
  • Ga regelmatig kijken of deze schuilplaats nog droog is en het drinkwater niet bevroren.

Extra bescherming

Kleine honden en rassen met een korte vacht en of een kale buikt, zijn minder bestand tegen de kou!  Voor deze honden raadt men soms het gebruik van een jasje aan voor een wandeling, niet om hele dagen buiten te zitten.   Als dit jasje nat wordt kan het voor onderkoeling zorgen, vandaar.  Een gevoelig lichaamsdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de poten. Wandelen in de sneeuw, op bevroren ondergrond of op bestrooide voetpaden is niet echt comfortabel voor je hond. Het zout kan zelfs brandwonden veroorzaken. Kies dus zorgvuldig waar je wandelt en kijk regelmatig de poten van je hond na. Er bestaan 'hondenschoentjes', maar let op dat ze niet te strak zitten en de bloedsomloop afknellen. Om je hond te trainen iets aan de poten te aanvaarden, kan je best beginnen met babysokken. Eens hij die laat zitten, kan je proberen overschakelen op schoeisel. Als alternatief kan je de voetzooltjes insmeren met vaseline voor en na de wandeling bij ijs en sneeuw.

Pups

Pups kunnen niet tegen de kou! Ze zijn te klein en hebben niet genoeg vet om zich te weren tegen de kou! Pups als ook oude en zieke dieren hou je best zoveel mogelijk binnen!

Tips 

  • Laat je hond niet op ijs, als het ijs niet dik genoeg is loop je het risico dat hij door het ijs zakt met alle gevolgen vandien..
  • In de wintermaanden is het al donker rond 17.00h. Goede verlichting (fluovestje of knipperlichtje) is dan geen overbodige luxe.
  • Pas op voor zoutvergiftiging.  Thuisgekomen na een winterwandeling likt een hond zijn poten schoon.  Het zout dat in de winter wordt gestrooid tegen gladheid, kan fatale gevolgen hebben.  De meest voorkomende klachten zijn braken en diaree of neurologische klachten. Daarom wordt het aangeraden om de poten van uw hond goed af te spoelen na een winterwandeling.